A principis del segle XX es pensava que la Terra i els altres planetes estaven formats de matèria arrencada del Sol I circulava la imatge d'una Terra en gradual procés de refredament, des de la incandescència fins al vermell viu, per passar després a una calor moderat i finalment al punt d'ebullició de l'aigua.
Un cop refredada prou perquè l'aigua es condensase, el vapor d'aigua de l'atmosfera calenta de la Terra va passar a estat líquid i va començar a ploure, i ploure, i ploure i, ...
Al cap de molts anys d'aquesta increïble pluja d'aigua bullint que saltava i bramava en copejar el sòl calent, les conques de l'accidentada superfície del planeta van acabar per refredar prou com per retenir l'aigua, omplir i constituir així els oceans.Molt espectacular ..., però absolutament fals, podríem gairebé assegurar.
ACTUALMENT...
Els científics estan convençuts que la Terra i altres planetes no es van formar a partir del Sol, sinó a partir de partícules que es conglomeraron cap a la mateixa època en què el Sol estava gestant. La Terra mai va estar a la temperatura del Sol, però va adquirir força calor gràcies a l'energia de col · lisió de totes les partícules que la van formar. Tant, que la seva massa, relativament petita, no era capaç al principi de retenir una atmosfera ni el vapor d'aigua.O el que és el mateix, el cos sòlid d'aquesta Terra acabada de formar no tenia ni atmosfera ni oceans.
D'on van venir llavors?Per descomptat hi havia aigua (i gasos) combinada dèbilment amb les substàncies rocoses que constituïen la porció sòlida del globus. A mesura que aquesta porció sòlida es va anar empaquetant de forma cada vegada més compacta sota l'estirada de la gravetat, l'interior es va anar fent cada vegada més calenta. Els gasos i el vapor d'aigua es van veure expulsats d'aquesta seu anterior combinació amb la roca i van abandonar la substància sòlida.Les bombolles gasoses, al formar-se i agrupar-se, commocionar a la jove Terra amb enormes cataclismes, mentre que la calor alliberada provocava violentes erupcions volcàniques.
http://educacionoceanografica.blogspot.com.es |
Durant moltíssims anys no va caure ni una gota d'aigua líquida del cel; era més aviat vapor d'aigua, que sortia xiulant de l'escorça, per després condensar. Els oceans es van formar des de dalt, no des de baix.Pel que els geòlegs no estan d'acord avui dia és en la velocitat de formació dels oceans. ¿Va sortir tot el vapor d'aigua en cosa de mil milions d'anys, de manera que l'oceà té la mida actual des que va començar la vida? O es tracta d'un procés lent en què l'oceà ha anat creixent a través de les eres geològiques i segueix creixent encara?Els que mantenen que l'oceà es va formar en els començaments mateixos del joc i que ha conservat una mida constant des de llavors, assenyalen que els continents semblen ser un tret permanent de la Terra. No sembla que fossin molt més grans en temps passats, quan era l'oceà suposadament molt més petit.
D'altra banda, els qui opinen que l'oceà ha anat creixent de forma constant, assenyalen que les erupcions volcàniques escupen encara avui quantitats ingents de vapor d'aigua a l'aire: vapor d'aigua de roques profundes, no de l'oceà. A més, al Pacífic hi ha muntanyes submarines les cims, planes, potser estiguessin abans al nivell del mar, però ara queden a centenars de metres per sota d'ell.Potser sigui possible arribar a un compromís. S'ha suggerit que encara que el oceà ha anat efectivament creixent contínuament, el pes de l'aigua acumulada va fer que el fons marí cedís. És a dir, segons aquesta hipòtesi, els oceans han crescut constantment en profunditat, però no en amplada. La qual cosa explicaria la presència d'aquestes altiplans marines submergides i també l'existència dels continents.
webgrafía: http://www.astromia.com/astronomia/formaoceanos.htm
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada