Avui en dia es creu molt probable que la vida primitiva s'originés al mar. Tot i que no ens hi parem a pensar en això, a partir d'allà es va poder evolucionar, donant lloc a totes les espècies que han passat per el nostre planeta fins l'actualitat.
Alexander Oparin http://goo.gl/QghKdH |
wegrafia: http://waste.ideal.es/especies.html
Importància del mar en la creació de la vida. http://goo.gl/0K4moe |
Les espècies marines
Actualment es coneixen 250.000 espècies diferents que habiten als mars i oceans del nostre planeta.
La major part de l'oxigen que permet la vida està produït per les algues que poblen els mars, algues que a més compleixen una funció clau en la cadena alimentària de la vida marina. Dividim aquesta secció en tres àrees d'informació, que equivalen a les tres principals categories de la vida al mar: el plàncton, la fitología marina (les algues) i la zoologia marina (els animals que poblen els oceans). En cadascuna d'elles hi ha una detallada i estructurada informació sobre les característiques i classificació dels tipus d'espècies conegudes que hi ha al mar.
FAMÍLIES I GRUPS
Els peixos són animals vertebrats. Presenten respiració branquial, reproducció sexual externa i són ovípers.
Esquelet
Perca fluviatilis |
Aletes
Són emprades pels peixos per a impulsar-se, guiar-se i frenar el seu moviment cap endavant. Les aletes són plecs epitelials armats sobre radis durs o segments.
aleta dorsal |
Pell i escates
Escates de Rodeus |
Línea lateral
Aparell respiratori
En els peixos cartilaginosos apareixen a cada costat entre 5 i 7 fenedures branquials que es comuniquen, independentment una de l'altra, amb l'exterior. La primera, més petita, és l'espiracle. En els peixos ossis hi ha l'opercle: una peça òssia i plana que protegeix les brànquies que són les estructures relacionades amb la respiració.
Webgrafia:
http://www.buenastareas.com/ensayos/Teoria-De-La-Sopa-Primitiva/1724541.html
Els cnidaris
El fílum dels Cnidaris inclou animals aquàtics, gairebé tots ells marins, amb simetria radial. Podem trobar espècies bentòniques, de totes profunditats, i planctòniques, tant de medis costaners com de mar oberta. Molt d'ells són sèssils o bé amb una mobilitat bastant limitada. De fet, moltes formes pelàgiques (les meduses, per exemple) més que nedar, el que fan és mantenir-se entre dues aigües i deixar-se arrossegar pels corrents.
Colònia de pòlips amb esquelet calcari |
Medusa Cyanea. Pot arrivar als dos metres de diàmetre |
webgrafía: http://www.xtec.cat/~malos/cnidaris/introduccio/introduccio.htm
Equinoderms
eriçó de mar http://goo.gl/ccSAn7 |
-Presenten un esquelet intern format per moltes peces petites unides com si fos un trencaclosques. En els eriçons de mar aquestes peces estan soldades i en les estrelles de mar estan articulades.
-D'aquest esquelet en surten unes pues, més o menys llargues, que es poden moure perquè s'articulen per la base. El nom d' equinoderm significa "pell d'espines".
estrella de mar http://goo.gl/ruLvPX |
-L'aparell circulatori està molt reduït o és quasi nul. Per això, l'aparell ambulacral pot realitzar les funcions de l'aparell circulatori i del respiratori, ja que transporta l'oxigen i les substàncies nutritives, per un sistema de circulació tancada.
-Tenen reproducció sexual i en alguns grups també es realitza la reproducció asexual.
holotúria http://goo.gl/lny0Aa |
-Algunes estrelles de mar, que poden reproduir-se asexualment, ho fan mitjançant fragments del seu cos, a partir dels quals es formen noves estrelles completes.
-En aquest grup d'invertebrats trobem els eriçons de mar o garotes, les estrelles de mar, les ofiures, les holotúries i els lliris de mar.
Webgrafia: http://www.xtec.cat/~ccosta25/equinoderms.htm
Crustacis
cranc http://goo.gl/AKDtiO |
esquelet de gamba |
http://www.xtec.cat/~ccosta25/crustacis.htm
Rèptils
Són d'origen terrestre que han tornat al mar. Són vertebrats previstos, la majoria, de quatre extremitats, amb el cos omplert d'escames cornes o bé de plaques dèrmiques d'origen ossi. Respiren a través de pulmons. Poden variar la temperatura al cambair de medi ambient; el seu desenvolupament embrionari es fa en ous, es a dir, són ovipars.
Segons les adaptacions que han sofert per poder acomodar-se al diferents tipus de vida, canvia molt la seva estructura externa.
Els principals marins dels rèptils són les tortugues o quelonis, tot i que també existeixen serps (amb menor proporció). De vegades s'observen cocodrils que arriben al mar de forma accidental.
Les tortugues ocupen una posició especial entre els animals que viuen en les aigües dels oceans, i per varies raons constitueixen un grup de gran interès per l'home que intenta entendre el seu origen i com ha evolucionat per arribar al seu aspecte actual.
Dinosaures marins
webgrafia: http://bibliotecadigital.ilce.edu.mx/sites/ciencia/volumen2/ciencia3/063/htm/sec_20.html
Mamífers
http://goo.gl/U9Wkqt |
http://goo.gl/xl68gG |
http://garciavidaanimal.galeon.com/pagina3.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada